Client Georgia State University

Library Transformation

Atlanta, Georgia

This library transformation updates, unites, and expands two buildings. Glass-enclosed bridges, filled with collaborative and interactive study stations, connect the two library buildings at five different levels. The concept for the renovation revolves around four ideals: image and presence on campus; clarity of patron way finding; an understanding of the facility and its services; and future growth. To accomplish these ideals an entrance/lobby was designed to improve the library's presence on campus and invite patrons into the facility. Once inside, an opening to the second level directs patrons upward to the Learning Commons, which is the heart of the library and the success of this renovation. The 300,000-SF renovation allowed for increased reader and collection spaces, and the vibrant, 150-seat Learning Commons providing a variety of study space options.

At a glance

300,000 SF

1.3 Million Volumes

150-Seat Learning Commons

Features

Technology in Architectural Practice Building Information Model Award
American Institute of Architects, National

Silver Award, Education/Religious Category
IIDA Great Plains Chapter

Services

Programming

Architectural Design

Engineering: Electrical, Mechanical, Plumbing

Interior Design

"I saw the Library North transformation - information and learning commons.  I must say it was hard to see all the great new furniture because there were so many students.  I don't know where these people come from who say libraries are dead and people aren't going to the library anymore. . . congratulations to the Georgia State folks for a lovely new space.  Comfy chairs, booths, rockers, bright and lively colors.  Nice collaborative work tables, shiny new workstations.  Very urban - modern - sleek - upscale."