Client US Department of the Air Force

Scott Air Force Base Visiting Quarters Responds to Site

Scott Air Force Base, Illinois

This 284-room visiting quarters at Scott Air Force Base replaces five outdated buildings slated for demolition.

The six-story visiting quarters building concept responds favorably to the unique opportunities and challenges presented by this specific site, building type and program. The site is located along the Base perimeter and is constrained by AT/FP requirements (82-foot setback), existing facilities/parking, circulation issues related to a nearby daycare center and a major utility corridor.

The six-story building is divided into three similar but interlocked gabled roof forms that fold to respond to the site conditions. This approach breaks down the scale of this large building and creates manageable blocks of guest rooms, support spaces and circulation. 

The facility includes guest rooms, a coffee shop, small sundries retail, fitness center, conference/training rooms, administration spaces, luggage storage, business center lobby lounge, outdoor patio and on-site laundry for linens/housekeeping.

Guest rooms are similar to common hotel rooms in size and function, with a bedroom, desk, closet, chair and cabinets that house a refrigerator and microwave. Business suites are larger and have space for an additional sitting area, as well as a washer/dryer unit in the bathroom.

Midway through design, the design guide for the standard room template was changed. To accommodate the change and maintain the program on the selected site, the design was expanded from five floors to six. This increase introduced additional AT/FP requirements (Type 1), including rated roof assembly, walls and structure.

The facility is designed to achieve LEED Silver certification. Of the 50 credits required to earn the certification, 42 were earned in design (and approved by Green Business Certification Inc.), leaving only eight for the construction phase. Credits were achieved in site selection, development density, alternative transportation, heat island effect, landscape selection, water use reduction, optimized energy performance, recycled content, regional materials, certified wood, outdoor air delivery monitoring, low-emitting materials, controllability of systems, thermal comfort and exemplary performance in maximizing open space.

At a glance

170,500 SF

Features

Designed to achieve LEED Silver Certification

Services

Site Investigation
Survey
Program Validation
Design Charrette
Concept Design through Final Design
Site/Utility Design
Architecture
Comprehensive Interior Design (SID and FF&E)
Landscape Architecture
Engineering
Energy Modeling
Force Protection
Fire Protection
Cost Estimating
Sustainability Coordination
Value Engineering
Title II Services

82-FT

The chosen site is located along the Base perimeter, and is constrained by AT/FP requirements (82-FT setback), existing facilities/parking, circulation issues related to a nearby daycare center, and a major utility corridor.

FACT:

Midway through design, the design guide for the standard room template was changed. In order to accommodate the change and maintain the program on the selected site, the building design was expanded from five floors to six. This increase introduced additional AT/FP requirements (Type 1), including rated roof assembly, walls, and structure. 

284 rooms

The 284-room Visiting Quarters replaces five outdated buildings slated for demolition