Client Wentworth-Douglass Hospital

Hospital Addition - Garrison Wing

Dover, New Hampshire

The four-story, 136,000-SF Garrison Wing addition included 64 private medical-surgical universal patient rooms that were converted from semi-private rooms to meet current guidelines. The first level consists of a 15,000-SF education/conference center for use by the hospital and the community, with a high-tech public resource center. Ancillary services expanded on level one included laboratory, human resources, social work, community relations, materials management, and housekeeping.

The second level of the facility addition included a 24-bed obstetrics and pediatrics unit with a C-section room and nursery. Sustainable design was implemented throughout, including large thermal mass exterior walls, air-side economizers for "free cooling" when conditions permit, variable speed drives on major air-handlers, use of a significant amount of recycled materials, and enhanced indoor environmental quality (thermal comfort, ventilation, controls, etc.).

At a glance

136,000 SF Addition

4 Stories

64 Private Medical-Surgical Universal Patient Rooms

24-Bed OB/Pediatrics Unit, C-section Room, Nursery

15,000-SF Education Center



Converted Semi-Private Rooms to Private

Education/Conference Center for Use by the Hospital and the Community

Energy-Conscious Design



Architectural Design

Engineering: Mechanical, Electrical, Structural, Civil 


total patient beds


LEO A DALY has provided architectural/engineering services to Wentworth-Douglass for over 15 years

492,000 SF

total square footage of hospital